vrijdag 3 oktober 2008

KAL2: Mijn Clogs zijn gebreid... en nu....

Al was het wel een beetje een knit zonder veel a-long :o)


Mijn Clogs zijn gebreid en 1 keer gevilt (in de wasmachine, op 60 graden met een paar handdoeken en een spijkerbroek). De maat, pasvorm en mate van vervilting is prima, al zouden ze nog een pietseltje strakker mogen (omdat ze toch nog wel wat 'uitlopen').

Ik weet niet of ik ze nu ga borduren en dan heel voorzichtig nog een keer meewassen en dan vochtig aantrekken (voor de ultieme pasvorm) en of eerst meewassen en dan achteraf borduren. Ach, ik moet ook nog beslissen wat en hoe ik ze ga borduren, dus het kan nog alle kanten op. Ik heb ze in ieder geval al de hele dag aan, ze zitten en lopen heerlijk. Dus nog voor ze echt af zijn, ben ik er al heel blij mee.

Het breien ging veel sneller dan ik me van de vorige keer (keren) kon herinneren. Drops Eskimo met naald 9. Een slof op een avond. Op de derde avond de 2 losse zolen en ik heb de sloffen woensdagochtend in elkaar gezet bij Ballorig (Venlo). Het regende keihard en onze jongens maak je met weinig blijer dan een speel-/klauter-/beweegplek. Omdat het een gewone schoolochtend was, was het superrustig (een paar peuters met hun opa's en oma's) en ik heb heerlijk zitten freubelen, Leo heeft een krantje gelezen. Kop koffie verkeerd erbij en de jongens vermaakten zichzelf (al heb ik me tussendoor ook even helemaal uitgeleefd met het ballenkanon). Heel goede afsluiting van onze vakantie :o)

Willen jullie de sloffen zien?

Vóór het rondje wasmachine.
Ter vergelijk, mijn oude atlasje (van de MAVO, totaal verouderd, maar komt nog zeker elke week uit de kast :o) is 30 cm hoog. De sloffen zijn nog wat langer.

Ná het vilten een goede maat 39.


Met al die regen en kou van de laatste dagen moet ik er toch echt aan geloven: de zomer is voorbij. En dus de blote-voeten-tijd (al ben ik vanmorgen nog op mijn sandalen boodschappen wezen doen :o)


De sokken breide ik vorig jaar in Bolivia. Sweet memories...

Hoe staat het met de andere sloffenbreiers? Hebben jullie al iets te showen? Doen dan!

Oh ja, ik heb gekozen voor de 'gewone' versie van de sloffen, dus niet de brede. Mijn ervaring is dat ze sowieso al wat breed vallen (zelfs voor mijn brede voeten is er genoeg ruimte in de 'smalle' breedte).

Edit (een halve dag later):
De Clogs draaien nu (ongeborduurd) toch voor de 2e keer een rondje mee in de wasmachine. Superspannend of ze er niet té klein uit gaan komen. Die kans is groot, maar ik waag het er gewoon op. Blijken ze straks te klein, dan zoek ik er een ander paar voeten voor en brei een nieuw paar voor mezelf. Ik heb erg mooie Cascade 220 in o.a. heel donkerpaars en antracietgrijs gekregen (ahum, gekocht :o). Dus een straf is dat beslist niet :o)

2e Edit (na het centrifugeren van de wasmachine):
De Clogs zijn nu perfect van maat voor mijn poezelige pootjes. Ik loop ze, nu ze nog een beetje klammig zijn, in om er een goede pasvorm in te krijgen (en een duidelijke links/rechts).

Ik las dat er voor het hele weekend regen is voorspeld (we hebben nu een zwembad rond ons huis en de straat voor het huis ligt blank, wegens een ws niet goed aangelegde afvoer bij de straatkolk) en dat betekent prima binnenblijf- en handwerkweer. Ik ga vanavond even verder breien aan de Tomten Jacket voor jongste en dan morgen kijken hoe ik het 'borduren der sloffen' ga aanpakken. Wordt vervolgd....

11 opmerkingen:

Monique zei

Mooi zeg , die ga ik toch ook nog een keer maken, ben nu met de Brea Bag bezig. En inderdaad ik ben ook benieuwd naar de vorderingen van de andere Clogs en Bags! Laat maar komen die foto's.

Jon zei

Erg mooi zeg, ja, staat hier ook op het verlanglijstje.

Myrthestiek zei

Wat zijn ze al mooi zeg, maar ik zou zeker voor een borduring gaan :). Zelf ben ik nog niet aan de clogs begonnen, eerst even het eerste stukje van de Groningse Deken KAL afmaken. Bij mijn clogs wil ik ook gaan borduren, maar dat wil ik wel mee laten vervilten, of nadien met de hand invilten dat weet ik nog niet :D.

Groetjes Tessa

Jon zei

Judith, hoeveel drops eskimotjes heb je nodig voor een paar sloffen maat 42? (bijna jarig namelijk....)

Judith zei

In mijn bescheiden maatje 39 gingen 4,5 Eskimo's. Voor maat 42 zou ik sowieso 6 bollen in huis halen (en een reserve voor het geval dat...).

Doeg,
Judith

P.s. Het patroon zegt dat je voor maat 10/11 580 tot 675 yard wol nodig hebt. Dit geldt voor een dubbele draad van bijv. Cascade 220. Drops Eskimo heeft 50 meter per bol van 50 gram (en is dus ongeveer 2 x zo dik als de Cascade 220 - enkele draad). Als je 2 kleuren gebruikt, heb je ongeveer 1/3 nodig voor de bovenkant en 2/3 voor de zool en 'boord'. Kun je hier iets mee?

Jon zei

ja zeker, duidelijk, ik heb het doorgegeven en nu kijken wat ik krijg....
Ik kwam op 850 yard omgerekend 777 meter: 50 m. per bol en dus 15 bollen en dat leek me wat veel. En gelukkig is het dat ook.

dank je! Jon.

Judith zei

Hoi Jon,

15 Bollen, hahaha, jij neemt geen enkel risico.

Welke kleur(en) heb je uitgekozen?

Doeg,
Judith, met ook meer Eskimo in de kast dan strict noodzakelijk :o)

Lizet zei

Waar kopen jullie die drops eskimo eigenlijk? Ziet er namelijk geweldig uit!

Lizet, die 4 paar tussen maat 37 en 42 van plan is en een paar in maatje 25-26

Jon zei

Geen kleur gekozen, laat ik aan mijn vriendin over. Het is mijn verjaardagskadootje dus dan blijft het nog iets van een verrassing.

Het leuke is wel dat mijn vriendin echt een hekel heeft aan al dat gewol, in welke vorm dan ook, ze vindt het echt 6x niks, maar ze gaat dan maar toch een wolletje kopen of vorig jaar heeft ze stad en land afgelopen voor DIE rondbreinaald die ik wilde. Scheetje...

Lizet, ik wilde de eskimo's gewoon bestellen via internet, bijv. wolhemel of volgens mij ook blije bezuiden.
en ja, omdat ze van Judith er zo mooi uitzien wil ik ook Eskimo gebruiken, ik neem geen risico!

Myrthestiek zei

Twee NLse webshops die ik weet zijn: www.wolhemel-shop.nl en wolboerderij.nl

Groetjes Tessa
die de eskimo ook nog op haar verlanglijstje heeft staan :o)

Judith zei

Hoi,

Vergeet www.hobbydoos.nl niet. Heel veel kleuren Eskimo (enz.) en boven de € 30,- geen porto. Kom op, wat is nu 30 Euro, dat heb je toch zo bij elkaar :o)

Doeg,
Judith, geen aandelen, gewoon een happy customer...