dinsdag 2 februari 2010

FFF deken


Ik heb niet veel FFF's, eigenlijk maar eentje. De Lizard ridge deken. Prachtig vind ik hem, maar ik kom maar niet toe aan blokken en in elkaar naaien. Ik heb sinds al meer dan een jaar de helft van het aantal blokken af. Ik heb besloten om er nu geen bij te breien, die Noro wol kost nogal wat en een halve deken past nu nog op Noemi's bed.
Over dat blokken: hoe zouden jullie dat doen, stoomblokken met een strijkijzer of helemaal natmaken en dan opspannen?

8 opmerkingen:

Een famke zei

Oooh ik vind hem praaaachtig! Maar wat een werk, daar is mijn deken nog niets bij als ik dat zo zie, want dat is toch gemaakt van sokkenwol? Me goodness!

Wij hebben een ruimte met vloerbedekking. Ik maak het nat en speld het vast in de vloerbedekking. Laat ik het gewoon 2 dagen liggen en dan komt het meestal wel goed, maar ik blok lang niet alles...

Christien

Myrthestiek zei

Hoi Heleen,

de blokken zien er prachtig uit!
Zelf zou ik het vochtig maken (bij mij gewoon in de wasmachine op wolwas-stand en goed centrifugeren) en dan opspannen. Stomen is niet echt mijn ding - sowieso niets dat met een strijkbout te maken heeft LOL - . Kleine dingen speld ik op een oude aankleedkussen van de kinderen, grote(re) dingen gaan op het matras van een logeerbed. Voor rechte kanten "rijg" ik dunne sokkennaalden door de kantsteken heen. Dan krijg je makkelijk een rechte lijn en hoef je maar een paar spelden te gebruiken.

Het in elkaar zetten van een deken is ook zeker niet mijn favoriet, ik moest me er ook echt toe zetten om de deken voor Jasper af te werken toen de blokken van de Groninger-meebreideken af waren. Gelukkig had ik mezelf een deadline gesteld en dan gaat het mij een stuk makkelijker af ;o).

Groetjes Tessa

Judith zei

Goh, wat is Noro toch altijd prachtig. Wat je er ook van maakt, het wordt bijzonder. En deze deken is wel echt een juweeltje, Heleen.

Over het opspannen. Toevallig las ik gister een blogje van Annita hoe zij de blokken van een wollen deken heeft opgespannen. Vond ik wel een geniale manier, ik deel hem graag met jou :o)

http://zijmaakthet.web-log.nl/zij_maakt_het/2010/01/gaaa.html

Lange rechte dunne breinaalden lijken me net zo handig voor jouw blokken als een officiële span-kit. Wat weer een voordeel zou zijn van die heeeeeel lange staafjes, is dat je meerdere blokken tegelijk kunt opspannen (op een matras bijv. werkt heel goed). Eventueel een dikke badhanddoek eronder, dan zijn ze snel droog.

Doeg,
Judith

Monique zei

Wat een geweldig mooie deken zeg, jaha, Noro is mooi maar prijzig. Maar goed dan heb je ook wat.
Ben heel benieuwd wanneer hij af is!

met opspannen heb ik geen ervaring, maar wat Judith screef in het blogje van Anita, dat ziet er wel mooi uit hoe zij dat doet.

Veel succes, Groetjes, Monique

heleen zei

Dank je Judith voor de tip. Wat maakt die Annita een mooie dingen. Die sokkenwol met groen en allerlei andere kleuren die ze gesponnen heeft, wauwww!
@Christien: het is geen sokkenwol hoor, zo gek ben ik niet ;-). Het is Noro Kureyon voor naald 5-6 en het valt enorm mee om zo'n blok te breien. Ik denk eigenlijk dat jou deken meer werk is.
@Tessa: ik zag jou methode met de breinaalden een keer op een foto en dat leek me erg handig!

groetjes, heleen

Een famke zei

Mijn deken is op naald 5, alleen het werk zit in al die kleine vierkantjes aan elkaar maken.
Hmmm het lijkt me toch wel erg leuk om deze deken nog eens te maken. Hoeveel gram zit er in zo'n vlak?

Groetjes

Maia zei

Prachtig, Heleen!!!! Ik vind hem zoveel mooier dan die op Ravelry bij het patroon. Hmmm, ik ga dromen van zo'n dekentje. Denk niet dat het hier meteen haalbaar is, maar wie weet in een verre toekomst.

heleen zei

Er zit ca 38 gram in een blok. Ik kon met 2 bollen makkelijk 3 blokken maken. Met de restjes heb ik ook nog een blok gemaakt. Dat was wel een beetje passen en meten, want het is het mooiste als er een duidelijk kleurverschil tussen 2 'golven' zit.