dinsdag 8 april 2008

Kettle dyeing

Dat leek me nou steeds zo spannend. Kleuren in de pan en kijken wat ze gaan doen.
Dit is gewoon even lekker proberen, dus ik verraad nog niets.....


Met dit als resultaat.....
Maar er komen wel wat vragen boven...
Er kwam in het spoelwater nog wel blauwe kleurstof vanaf. Eigenlijk durfde ik ook niet al te veel te spoelen, bang dat er geen kleur overblijft!
Hoe weet je nou of de verf goed gepakt heeft, en hoe stabiel blijven de kleuren?

(trouwens best handig zo'n convectorbak voor het drogen van de wol!)

16 opmerkingen:

Myrthestiek zei

Mijn ervaring is dat rood en blauw echte blijf-afgeven-kleuren zijn. Je kunt gerust door blijven spoelen, anders gaat de kleur die niet gefixeerd is er in de loop van de tijd wel uit.
Je streng ziet er erg mooi uit!

Judith zei

Oeh mooi, Christien!

Soms wordt het restwater niet helemaal helder, maar dat heeft geen effect op de uiteindelijke kleur of kleurvastheid.

Als je voldoende azijn hebt gebruikt en de wol + verf lang genoeg verhit, hoef je niet bang te zijn dat de kleuren niet 'vast' zitten.

Doeg,
Judith, ook helemaal in de ban van kettle-dye'en (dit zegt niets over mijn geverfde streng... of toch wel? Hahaha)

Heleen zei

Heel mooi inderdaad!!

Lizet zei

Mooi joh, dat kettle dyeing geeft inderdaad vaak prachtige resulaten, soms ook verrassend. Grappig, bij mij is het voornamelijk groen dat blijft afgeven.

gnaptor zei

volgens mij kettle dye ik dus altijd....

Tucana's Dream zei

ahaaaaaaaaaaaaa! dat is dus kettle dyeing (ik zou wel de titel van je post aanpassen, LOL! :P ik vond het wel grappig, maar op deze manier linkt die niet veel met verven ;-))
Dat deed ik in het begin altijd, zo in de pan en nu overtijd heb ik dat nog eens gedaan. Geeft inderdaad leuke effecten... is eens iets anders he ;-)

Een famke zei

Oops dankje!! :)

Iris zei

He gek, ik had eerder gereageerd, maar ik zie het niet terug...
Wat verstaan jullie nou precies onder kettle dyeing? Is dat alles in de pan, dus water, wol, zuur en dan verf in verschillende kleuren en dan verhitten? Of eerst water, wol en zuur, dat verhitten en dan de verf? Het is nogal een verschil in effect nl.

Heleen zei

Ik vond laatst een mooi documentje over hoe je moet kettle dye-en op internet, van een Amerikaanse denk ik me te herinneren. Ze had het op haar blog gezet. gewoon 'kettle dyeing' ingetypt in google. Ik kan het ook even opzoeken als je wilt.

gnaptor zei

hoe anders is het effect dan iris? ben wel benieuwd

Iris zei

Bedoel je deze:
http://earthwhisperfiberarts.com/category/yarn-dyeing/
Ik kreeg iets van 1000 hits met Google, maar ik weet wel wat kettle dyeing is, alleen vroeg ik me af of jullie het volgens de hot pour methode doen of eerst alles erin en dan verhitten.

gnaptor zei

ik gebruik dus niet die methode die je in je link geeft, maar de: pletter-alles-erin-en-dan-opwarmen methode

Hoe zou het resultaat anders worden. Minder kleurvertroebling als je het 1 voor 1 doet?

Iris zei

Ik denk idd wat minder mengingen. En het verschil tussen eerst opwarmen en dan verf of eerst verf en dan opwarmen is dat de kleuren wat minder hard zijn bij de eerste, wat subtieler, maar eerlijk gezegd heb ik het alleen nog op de eerste manier gedaan en spreek ik dus niet uit ervaring

Een famke zei

Ik heb eerst de wol voorgeweekt met azijn. Uitgespoeld, wol weer in de pan. Oner water gezet weer met azijn. Pan op het vuur en tegelijkertijd in elke hoek een kleur gieten. Dan is het water dus eigenlijk nog koud ja....Ik moet zeggen dat ik er niet bij nagedacht heb. Zal eens proberen wat het verschil is, ben wel benieuwd....

Lizet zei

Deze amateur laat de ongeverfde wol langzaam heet worden in een bodempje water met citroenzuur. De verf gaat in van die (water) sportflesjes en zodra het water in de pan heet is, giet ik de verf erbij, steeds een part in een andere kleur. Als dit een poosje getrokken heeft, voorzichtig de wol optillen met een lepel of stokje, daaronder bijkleuren. Net zolang tot alles is geverfd. Doordat het water al heet is, pakt de verf sneller en vermengen de kleuren wat minder.

Olga zei

Typisch...ik heb nu pas door dat er op deze blog ook van alles wordt gereageerd...daaarom is het wat stiller op de wolbreigroep! En ik bijna alle pret gemist, nu wel lekker veel te lezen haha!
Mooie strengen Christien!!