vrijdag 11 april 2008

Een verf dagje


Zo ongeveer begon mijn drukke verfdagje, zou het erbij zitten het garen voor mijn bolmaat en zo ja welke dan??
Nou het zit er bij maar eigenlijk ook weer niet. Wat ik wilde is namelijk niet gelukt:-( Ik ging ook leuk 'kettle dyen' nav jullie berichtjes. Maar ik weet niet wat er precies fout ging, ik had de zuurgraag n.b. gecheckt, maar het pakte niet snel genoeg en de tweede donkere kleur verspreidde zich door de hele pan en nu is mijn wolletje bijna egaal .....
Nou we gaan gewoon morgen vrolijk verder proberen en dan de zuurgraad maar wat opschroeven of wellicht de temperatuur?

En wat zegt dit nou weer?? Niets eigenlijk, ik heb ook gewoon voor mezelf geverfd vandaag namelijk:-) Let wel even op de twee schapen op de krantenfoto! Uit het plaatselijke suffertje: Dirk en Kaatje heten deze Kerry Hill en als het even meezit krijg ik dit jaar een vachtje van ze. Het zijn de schapen die vorig jaar bij ons in het hertenkamp zijn komen wonen.
En hieronder het resultaat van een dagje verven, en zou het er tussen zitten?

9 opmerkingen:

Judith zei

Hoi Iris,

Hmmmm, ik vind die geelrozeoranje streng er heel goed uitzien hoor.

Ik moet wel lachen hoor als ik jouw grondige aanpak lees. Zuurgraag checken. Heb ik werkelijk nog nooit gedaan. Alles gaat op de bonnefooi. Azijn, hoeveelheid verf, temperatuur. Pfoei, ik doe altijd maar wat en stiekem vind ik mijn wolletjes altijd erg mooi. En als er eens een streng tussenzit die tegenvalt, verf ik die met het zelfde gemak over :o)

Te nat verven met de kettle-manier geeft inderdaad het risico dat je een grote bruinige brei krijgt. Niet te veel water gebruiken is dan ook mijn advies. Ik laat de wol beslist niet 'zwemmen'. Ik laat de verf goed in de wol trekken (pan staat al op het vuur, verf is aangemaakt met azijn en water) en duw dan (als de kleur al wat minder wordt) de lichte/ongeverfde delen nog eens goed onder water. Je krijgt dan fijn veel nuances/tinten in je garen.

Goh, ik vind verven gemakkelijker dan online uitleggen :o)

Doeg,
Judith

Monique zei

eerlijk gezegd vind ik alle strengen er wel leuk uitzien, het zijn in ieder geval gezellige lente kleurtjes.
ik kan niet wachten tot dat ik weer een verfpoging kan gaan wagen.

Myrthestiek zei

Heerlijke kleuren allemaal bij elkaar. Ook hier een verver met kwak alles er maar in en we zien wel hoe het wordt. De zuurgraad meten heb ik nog nooit gedaan (zelfs het materiaal er niet voor in huis) en de keren dat ik kettle dye gedaan heb heb ik het met droge verfstof er bovenop gedaan en dan door de stoom het vloeibaar laten worden.

Een famke zei

Wow, wat heb jij veel wol liggen zeg!
Dan is het ook niet zo erg als een streng wat anders uitpakt dan je had gedacht!(alhoewel ik het heerlijke kleuren vind) Ik heb twee strengen liggen en nog een wolletje om te oefenen. Dus eigenlijk ben ik een beetje bang dat het mislukt.
Maar vandaag ga ook ik weer aan de slag!
Ook een goed idee van jou Tessa, zo zie je maar dat iedereen het anders doet!
Christien

Iris zei

Leuk jullie reacties, maar ik zal maar wat verklappen, wat je geverfd ziet liggen is niet de 'mislukte' streng:-) Dit zijn nl. 2 strengen van mijn kinderen (zie blog) en nog wat van mij. Het zgn. mislukte ben ik nu aan het spoelen.
En zo precies als je denkt dat ik te werk ga, Judith ha ha dat lijkt maar zo. Normaal check ik nooit de PH, maar ik vond het wel leuk om te weten deze keer, maar normaliter doe ik precies als jij. Ik neem me altijd voor heel precies te werk te gaan, zodat ik de volgende keer wellicht een resultaat kan herhalen, maar het lukt me nooit, want het gaat altijd zo van, ach daar heb ik nog wat rood staan, laa t ik dat er ook bij doen en o, en dan doe ik er nog wat van dat bij en een beetje extra water en hoppa, dat moet het dan worden:-)
En idd, ik denk dat ik teveel water heb gebruikt, dat moet het zijn.

Olga zei

Ik doe ook altijd maar zo ongeveer wat, maar meten jullie ook hoelang je een kleur verft, ik bedoel qua afstand, om dus evt poolen te vermijden?
dan moet je zeker wel al een stuk hebben gebreid van wat je wil maken en markeren ofzo per toer of per stukje?
Tot nu toe gok ik ook daarin maar wat.

Myrthestiek zei

Als je het poolen echt tegen wil gaan zou je idd eerst een proefstuk moeten breien. Dat vind ik (meestal) teveel werk en doe het dus ook gewoon op de gok :o).

Een famke zei

Dan moet je dus ook vantevoren al weten wat je met de wol gaat doen. Vaak krijg ik ideeen door de kleuren van de wol. Maar ja ik werk meestal verkeerd om, daarom heb ik ook erg veel wol op voorraad, maar daar wordt aan gewerkt!

Christien

Myrthestiek zei

Ik heb meestal wel ongeveer voor ogen wat ik zou willen bereiken met het verven; alleen de uitvoering is over het algemeen toch net weer even anders. Ook inderdaad door het zien van de kleuren tijdens het verven ;o).