vrijdag 12 december 2008

VBTE Superwash merino

VBTE = Van begin tot eind.


Een eerste update van mijn sokkenproject. De eerste kwart superwash merino zit op de klos. Omdat de herfst-wol de meeste enthousiaste reacties kreeg, ben ik daar mee begonnen. De bedoeling is om de draad 'gewoon' te twijnen, een 2-draads garen sokkenwolletje dus.

Ik spin alle wol op 1 klos en maak er daarna een bol van met de wolwinder. Daarna twijn ik de binnenste en buitenste draad samen voor een 2-ply. Dit vind ik een fijne manier, omdat je alle wol opmaakt en geen restje over houdt (in 2-en delen lukt nog helemaal precies). Het 'verwerken' van de single moet wel met wat beleid gebeuren, de draad is natuurlijk een tikje kwetsbaar, dus elke extra handeling geeft wel een risicootje op draadbreuk. Dus rustig aan met opbollen en twijnen.


Ik denk dat ik, voor ik aan de sokken ga beginnen, een proeflapje ga breien en die ga wassen, om te kijken of de wol wel echt superwash cq viltvrij is. Ik zou het zo zonde vinden als ik mijn sokken bij de eerste wasbeurt al verworden tot iniminisokjes. Sowieso is het ws verstandig om de sokken op het wolwasprogramma te wassen. Maar mochten ze een keer in de gewone was terecht komen, is het goed te weten of dat kwaad kan. Ik weet dan of ik ze met uitermate veel zorg moet wassen of dat dat wel een beetje meevalt (daar hoop ik op). Een gewaarschuwd mens telt voor 2, nietwaar?


Morgen verder.


Doeg,
Judith

11 opmerkingen:

Myrthestiek zei

Hoi Judith,

het ziet er prachtig uit meid.

In mijn wasmachine doet de superwash wol het wel goed op het wolprogramma maar een gewone draai gaat het echt niet overleven; zo "lief" is mijn machine niet :o).

Meestal twijn ik wel van twee klossen af en alleen het laatste beetje dat ik dan op één klos overhou doe ik via een bol die ik er van maak. Dan krijg je ook alles op.
Helemaal een bol draaien en daaruit twijnen geeft mij teveel draadbreuk tussendoor, en dus frustratie ;o).

Groetjes Tessa

gnaptor zei

het glanst ook mooi!!

ik hoop toch mee te doen met deze VBTE :-). Ik wil een bamboe garen spinnen, dan pas verven en dan..... nog bedenken wat ik ga maken. Ik denk zelf aan een lacy jurkje met spaghetti bandjes.

Ik ben een beetje huiverig om de bamboe eerst te verven en dan pas te spinnen omdat de lont dan misschien gaat pluizen of uit elkaar valt. iemand ervaring?? Ik denk aan groenblauwtinten.....
Volgens mij moet je de bamboe ook niet te heet verven toch? Ik dacht dat er een grotere kans is om in de fik vliegen. Ik verf eigenlijk altijd in de magnetron, misschien is de oven veiliger. iemand tips???

Judith zei

Hoi Tabitha,

De glans is ook een beetje het werk van de flits hoor. Maar door de inchworm-manier van spinnen heb je inderdaad wel meer glans dan met worsted spinnen.

Je kunt de bamboe ook in een pan op het fornuis verven. Ik doe niet anders (sterker nog, we hebben geen magnetron).

Ik denk aan teal voor jou. Fantastisch mooi blauwgroenen/groenblauwen krijg je daar mee. Zeker als je het in een pan verft, kun je heel veel tinten krijgen. Mooi hoor.

Als je de bamboe-lont niet teveel beweegt en door je handen laat gaan, valt het best mee met het pluizen. Wat ook helpt om de 'fluf' terug te krijgen, is de lont na het verven in een lingeriezakje te centrifugeren. In de wind drogen (in hetzelfde zakje) werkt ook fijn. Dan hoef je er verder niet veel met je handen aan te zitten en blijft de lont in vorm.

Wil je de bamboe 'puur' spinnen of ga je hem mengen/kaarden met iets anders? Bamboe is door de megagladde vezel lastig spinnen. Het heeft geen grip van zichzelf, dus je moet redelijk veel twist toevoegen om een samenhangend geheel te krijgen. Het voelt heerlijk aan in je handen (net als zijde), maar het glipt er snel uit, is mijn ervaring. Ik spin graag dun en woolen en dan gaan supergladde vezels best goed, maar mijn moeder die graag worsted spint, had er wat meer moeite mee.

Doeg,
Judith, die net in de vrieskou heeft gestaan, oudste deed mee met een 2-km-hardloopwedstrijd. Ik begin nu weer wat op te warmen (waarom had ik dan ook niet mijn muts opgedaan?), mijn wangen tintelen helemaal :o)

gnaptor zei

ja, dat gladde ken ik. Ik vind het juist heerlijk spinnen. wel heeeeeeeeel glad, maar als je eenmaal het te pakken heeft is het zoooo lekker. Daarom heb ik ook een kilo bamboe gekocht :-) Dit heb ik al eerder gesponnen: http://www.ravelry.com/people/tebbis/stash/bamboo Die staalgrijze vleugje aubergine kleur had dus mosgroen / olijfgroen grijs moeten worden......

Anoniem zei

Hoi Tabitha,

Mooi, erg mooi, jouw gesponnen bamboe!

Ik heb mijn bamboe voornamelijk gekaard met wol en zo gesponnen. Het glansje dat het aan je draad geeft, vind ik echt prachtig.

Doeg,
Judith, die onder de indruk is... een kilo bamboe... poehee....

Monique zei

Geweldig mooi is het geworden. Knap wat jullie allemaal produceren, ik vind het heerlijk om naar te kijken.

Judith zei

Hoi Tabitha,

Ik zit net op de wc (blijkbaar hét moment om eens rustig na te kunnen denken ;o) en realiseer me ineens dat Dreamline koud verft. Je hoeft de bamboe dus helemaal niet te verwarmen (in oven, magnetron of op het vuur). Er ís dus helemaal geen brandgevaar. Duh.

Doeg,
Judith, vaak wel helder, maar soms met een geest zo troebel als melk ;o)

gnaptor zei

okee dan.... hier ook een vago. Ik heb nl wel de gebruiksaanwijzing gelezen, maar dat het is binnen gekomen, nou nee.

kijk, dat ga ik zometeen eens doen tussen alle inpak werkzaamheden door. Nog 5 nachtjes slapen en we gaan naar noorwegen!!!!]

gnaptor zei

okee dan.... hier ook een vago. Ik heb nl wel de gebruiksaanwijzing gelezen, maar dat het is binnen gekomen, nou nee.

kijk, dat ga ik zometeen eens doen tussen alle inpak werkzaamheden door. Nog 5 nachtjes slapen en we gaan naar noorwegen!!!!]

Lizet zei

Ziet er heel mooi uit, dat worden een paar mooie sokken. Moedig van je om alles tegelijk op te willen twijnen door middel van een centerpull ball, ik hoop dat het zal lukken.

Ik was alle handgebreide sokken 1 keer per week in het wolwasprogramma van de machine. Ik heb toch het idee dat de sokken wat mooier in vorm blijven zo. Handwassen doe ik maar zelden, gemak van die machines dient de mens. :-)

Anoniem zei

mooi wordt dat! ik twijn vaak ook dmv een centrepullball, dat werkt perfect. Je kunt dan de tension ook beter aanvoelen, vind ik.
SOms weeg ik de spoelen (eerst leeg): bij volgesponnen gelijkelijk gewicht weet ik dat ik (bij benadering) uit ga komen met mijn wol. Werkt ook prima.