maandag 8 december 2008

Doet er iemand mee?

Hoi,

Mijn Dropped Stitch Scarf is klaar, hij ligt momenteel geblockt op ons bed. Het is mijn eerste, echte van begin-tot-eind-project, ik heb de wol geverfd, gesponnen en toen dus gebreid. Ik ben gepast trots :o)

Morgen bij daglicht zal ik een foto maken om zo goed mogelijk de kleuren te kunnen vangen (althans daar zal ik een poging toe doen).

Maar nu. Dit verf-spin-breien voelt heeeeeel goed en ik heb een nieuw project in gedachten. Sokken! Ik heb een poosje terug superwash merino gekocht (Janny van de Wolboerderij heeft het voor me uit Nieuw-Zeeland besteld, later heb ik nog wat bij gekocht via Ebay). Ik vind sokken van handgesponnen wol prachtig, maar ik hou ook erg van 'gemak dient de mens', in dit geval dus de wasmachine. De ervaring leert dat wollen sokken (etc) blijven hangen in het wasproces, ze komen niet verder dan de wasmand. Ik neem me altijd wel dapper voor om de boel op de hand te wassen, maar daar blijft het dan toch telkens bij :o(

Dus ga ik een superwash-experiment aan. Verven, spinnen, sokken breien.

En omdat, ook nu, geldt, hoe meer mensen, hoe meer pret.... Heeft er iemand zin om mee te doen met het wol spinnen voor sokken en ze natuurlijk daarna breien? Maken we er een mini-spin-and-knit-along van :o)

Doeg,
Judith, die anders gewoon lekker in d'r eentje aan de slag gaat en jullie (of jullie dat nu willen of niet) op de hoogte zal houden van de vorderingen.

P.s. Kijk anders eens op Ravelry en zoek bij de projects naar 'socks handspun'.... mooi, mooier, mooist.

12 opmerkingen:

Myrthestiek zei

Hoi Judith,

lijkt me erg leuk. Ik weet niet of me dat gaat lukken, zo dun spinnen op mijn wiel. Daarnaast zit ik met het probleem dat sokken zonder nylon hier geen succes zijn.

Moet ik eens gaan brainstormen hoe ik deze "knelpunten" in een sokkenproject ga oplossen ;o)

Groetjes Tessa

Judith zei

Hoi Tessa,

Op de kritieke punten (onderkant hak, bal van de voet, tenen) draadje woolly nylon (of meebreigaren) meebreien? Boord van handgesponnen wol, de voet zelf van bijpassende (fabrieks)sokkenwol mét nylon?

Ik heb ooit een zakje nylon (fluffige pluk) gekocht (bij de Spinners op de fair in Aalten), ik heb er nog niets mee geprobeerd, maar wellicht zou je het met wol kunnen kaarden en zo een duurzamere draad spinnen?

Mohair en Wensleydale staan ook bekend om hun sterke vezels en zorgen voor een goede sokkenwol (die in mijn geval dan weer te veel prikt om op mijn blote vel te (ver)dragen :o(.

Of je spint een gekabelde draad. Je twijnt 2 2-ply draden in tegengestelde richting. Een soort dubbele twijning, het zorgt voor een sterker garen. Maar dan is het wel handig als je 'basisdraad' vrij dun is, anders krijg je een 4-draads kabel ;o)

Wat misschien ook nog een idee is. Zooltje onder de sokken naaien (of latex smeren) en ze als soksloffen gebruiken. Of ze alleen in sloffen dragen, zodat ze minder slijten.

Doeg,
Judith *uitgebrainstormd voor nu*

Myrthestiek zei

Hoi Judith,

mijn poezelige huid verdraagt ook alleen maar BFL of Merino. Het advies dat ik ooit eens kreeg voor sokkenwol spinnen is om het navajo te twijnen, dat zou een sterk genoege draad geven. Maar dan moet je wel DUN spinnen (pfoe).

Ik denk dat ik voor de soksloffen ga, alleen dragen in sloffen gaat hier niet lukken. Daar ga ik me nooit aan houden :O.

Kort om: ik doe gewoon mee en we zien wel wat er uit komt :D.
Maar dat wordt dan wel pas januari.

Groetjes Tessa

atelierbkh zei

even voor de superwash....
je kunt ook de wol zelf flink laten schrikken in heet water en vervolgens verven en snel weer onder de koude kraan, dan is het voorgekrompen en superwash:)

Groetjes Bianca die er over na gaat denken mee te doen. dun spinnen is het probleem niet, ook het wassen niet maar wel de breitijd...hmmmm. denk denk!

Een famke zei

Ik had zelf het idee om de oriental lily te gaan maken, en dan dus ook van begin tot eind, verven, spinnen, breien. Ik zit met hetzelfde probleem qua slijttoestanden. En daarnaast mega-veel sokkenwol in huis, maw ik doe niet mee, maar wil best meeshowen in het hele proces van begin tot eind, alleen ander project. Is dat ook een klein beetje kallen of telt dat niet....denk dat ik pas in de kerstvakantie ga beginnen.

Christien

gnaptor zei

ja zoals christien zegt lijkt me leuk: een klein projectje zelf verven, spinnen, breien als KAL. Ga ik nog even op broeden

tabitha, met hele kleine oogjes omdat mijn eigen thrummed mittens afmoesten! morgen verder met thrummed mittens voor sid, die echt suuuuuuuuuuuuper worden! yeah for thrummed mittens!

gnaptor zei

een hele dun gesponnen mohair bfl draad en dan een pi shawl lijkt me wel wat. (als ik de wolbroek van sid af heb, de muts van mn broer, het vest van mijn vader, de babykleertjes voor nichtje/neefje in elkaar heb gezet...)

Anoniem zei

Lijkt me een interessant project, maar ik doe maar niet mee... ik kom op dit moment niet eens aan lanterfanten toe, mijn favoriete hobby. Ik zit tot mijn oren in de luiers voor een ziekenhuis in Malawi, verfopdrachten en spin-werk voor vervilte tassen enzo...wel heel leuk hoor! Maar de merino die ik aan het spinnen was voor een baret voor mezelf komt denk ik niet af voorlopig. Dus ik sla even over. Maar ik wil wel graag het eindresultaat zien! So, keep us posted.

Lizet zei

Onlangs heb ik gezocht op handspun in Ravelry, prachtig gewoon! Ook de sokken.
Ik heb hetzelfde probleem als Tessa, 100% wol in mijn sokken en ik gaan niet goed samen. Zelfs al draag ik vrijwel altijd sloffen in huis. Ik heb trouwens gemerkt dat de slijtage van mijn sokken met nylon minder hard ga sinds we verhuisd zijn. Zouden gladde vloeren in combi met wollen sokken in sloffen een beter effect hebben dan de combinatie tapijt met wollen sokken en sloffen?

Dun spinnen is hier geen probleem. Zou een sterkere twist, zoals je ziet bij Cherry Tree Hill, ook voor meer stevigheid kunnen zorgen?

Alsof ik al mee ga doen... eerst even wat andere projecten af zien te krijgen. Maar zo'n KAL lonkt wel.

Judith zei

Hoi Lizet,

Toevallig las ik van de week ergens (zal wel op Ravelry zijn geweest) dat tapijt en sokken niet altijd zo'n goede combi is. De kunststofvezels schijnen voor extra slijtage te zorgen (ik kan niet uit ervaring zeggen of dit waar is, wij wonen al 10 jaar op gladde vloeren).

Een vriendin van me heeft een natuurstenen vloer (ruw oppervlak) en haar kinderen mogen echt niet op sokken in huis lopen. Haar oudste zoon kreeg een paar jaar geleden wollen sokken van zijn oma en had daar binnen een dag gigantische gaten in, niet meer te repareren. Zo zonde.

Nog even over de twist in sokkengaren. Meer twist zorgt inderdaad voor een duurzamer/sterker garen. Een 'woolen' draad spinnen ook, dus een gladde draad (inchwormen heet deze techniek).

Ken jij het boek: The Twisted Sisters Sock Workbook van Lynne Vogel? Ik gok dat je het geweldig zult vinden. Voor mij was het het definitieve duwtje richting spinnen :o)

Doeg,
Judith, die gister binnen 5 minuten weer uit de tandartsstoel was, het viel enorm mee, pffffff.

atelierbkh zei

Judith, die gister binnen 5 minuten weer uit de tandartsstoel was, het viel enorm mee, pffffff:ennne ik kom er net uit, maar dan wel 1 uur gezeten!!!!
1 gaatje en een wortelkanaalbehandeling:(

Judith zei

Hoi Bianca,

Iiiiiiew, een wortelkanaalbehandeling. Ik voel met je mee. De voorlaatste keer dat ik bij de tandarts was, was ook voor een wortelkanaalbehandeling. Onder een kroon, dat verwacht je toch niet? Geen pretje hè?

Oh, bah, ik heb zo'n hekel aan de tandarts. Nee, niet aan de tandarts, dat is best een aardige man (in zijn vrije tijd), maar aan het gefrut en de pijn in je mond.

Doeg,
Judith *standaard met verdoving*