maandag 22 december 2008

VBTE: Boordjes

Hoi,

Opvallend weinig breitijd gehad dit weekend (en waar het dan wel aan op is gegaan, geen idee, de tijd is gewoonweg tussen mijn vingers doorgeglipt), maar de boordjes van beide sokken zijn gebreid.De kleuren zijn vrijwel levensecht deze keer :o)


Ik vind het mooi worden en elke steek is een klein feestje. Ik denk dat ik de sokken vanaf nu gewoon recht-toe-recht-aan brei en de kleuren en de -overgangen het 'werk' te laten doen. Veel patroon of structuur is niet nodig, dat valt toch maar weg in de kleuren (niet alleen bij deze wol, maar bij bijna alle meerkleurengarens vind ik dat, patroontjes brei ik daarom het liefst in effen en bijna-effen garens).

Ik wil de boorden van de sokken wat langer maken en heb daarom 'teveel' steken opgezet. Die minder ik gelijkmatig weg tot ik op het juiste aantal voor mijn voeten ben. Ik hou van aansluitende sokken (niet té strak, maar zeker niet wijd), maar voor mijn klapperkuiten heb ik extra ruimte nodig. De hoeveelheid is een beetje natte-vinger-werk, ik gok (hoop) dat ik goed zit.

De wol is ongelovelijk zacht en jummie. Als ik het in mijn handen heb, kan ik bijna niet geloven dat ík dit gesponnen heb. Het zóu voor een fabrieksmatig gesponnen wolletje kunnen doorgaan, als ik niet beter wist :o). De overgangen van de kleuren doen me wat aan de Trekking XXL-serie (Harmony en Color) denken (en volgens mij heeft SchoppelWolle Admiral dezelfde variegated serie).

Ondanks dat ik niet veel heb gebreid de afgelopen dagen (of is het doordat?), heb ik wel lekker zitten spinnen. Mijn paars-roze-blauwe superwash merino zit nu op mijn wiel, de eerste laag zit op de klos. En vanmorgen heb ik mijn laatste superwash merino geverfd (andere verkoper, het voelt ook anders aan, minder zacht dan die van Ashford). Ik heb geëxperimenteerd met een gripzakje en daar de opgeloste verf (teal, spruce, groene levensmiddelenkleurstof en turquoise) in gegoten, beetje geschud en toen het zakje (op een rooster) in een pan verhit. De andere helft heb ik met zwart, paars, turquoise en hemelsblauw geverfd. In de pan zwart gegoten, daar de lontwol in gelegd, die kwam ongeveer voor de helft onder. De boel verhit en toen het water bijna helder was, alle lontwol onder water gedrukt en er de rest van de kleuren er overheen gegoten, elk op zijn plek, maar met overlappingen.

Er hangt nu 2 x 100 gram wol in prachtige kleuren aan de lijn te drogen. Zeewind doet wonderen voor de fluffigheid van geverfde lontwol :o)

Foto's volgen. Uiteraard :o)

Doeg,
Judith, die net zag dat het volgende bericht op onze Swapblog het 500e zal zijn!

8 opmerkingen:

Lizet zei

Op het gevaar af dat ik saai begin te worden in mijn commentaar: prachtig! Geweldig hoe deze wol uitpakt, je bent er met recht trots op.
Ben je met de net geverfde lontwol ook sokken van plan?

BTW, even wat opgeschoond en drafts weggehaald. Nu zijn we nog 3 berichten af van post 500. ;-)

Jon zei

Ziet er mooi uit hoor, ik volg je vorderingen op de voet....
jammergenoeg kan ik nog steeds niet spinnen, kan nog steeds mijn voet niet gebruiken dus tja, dan houdt het op.
Ik ben nu aan het kijken of ik mijn electrische wiel tot leven kan wekken, maar dan mis ik nog wel wat onderdelen.

groetjes allemaal!

Judith zei

Hoi Lizet,

Ach, saai? Volgens mij heb ik ook al 10 keer gezegd hoe mooi ik mijn wolletje vind en hoe trots ik ben. Ik klink ongetwijfeld opschepperig, oeps.

De superwash is inderdaad bestemd voor sokken. Maar voor ik aan een nieuw paar begin, maak ik mijn eerste paar af en ga die een poosje dragen en wassen en zo, om te zien hoe ze zich houden. Maar na mijn was- en droogtest heb ik er wel vertrouwen in. Ik hoop alleen niet dat ze erg snel slijten, want dat zou ik toch wel erg zonde vinden.

Mochten de sokken tegenvallen, komt de superwash wel voor iets anders van pas. Goed wasbare sjaals en mutsen zijn ook nooit weg.

Ik draag nu mijn Trekking Pro Natura sokken (wol/bamboe), die ik in Bolivia heb gebreid. En terwijl iedereen zo enthousiast is over dit sokkengaren, ben ik dat eigenlijk helemaal niet zo. Ik vind het helemaal niet zo zacht als veel mensen zeggen. Pasvorm is goed, ze gaan ook niet lubberen. Maar zacht? Mwoh, niet echt. Waarschijnlijk gaan ze wel 30 jaar mee :o)

Waarom dit zijspoor? Ik weet het niet meer. Ahum, hoofd als een vergiet momenteel.

Doeg,
Judith, die 2 jongens uit het zwembad gaat plukken nu

Judith zei

Hoi Jon,

En spintollen, zou dat een idee zijn?

Zelf kan ik er niets mee en mis het geduld en enthousiasme om er echt voor te gaan zitten om het goed te leren, maar het zou een alternatief kunnen zijn, zolang je voet nog niet 'meewerkt' en je elektrische maatje onderdelen mist (goh, dat zou Leo nu echt een geweldige uitdaging vinden om zoiets weer aan de praat te krijgen).

Doeg,
Judith

Myrthestiek zei

Ziet er echt super uit Judith. We duimen met je mee dat het slijtvast is.

Ik meerder ook graag naar de boorden toe (brei alleen maar sokken toe-up met magic loop) anders zit het bij mijn klapkuiten ook snel niet lekker.

Groetjes Tessa

Anoniem zei

wees jij maar trots op jezelf! superdraad! en erg mooie kleuren!

Monique zei

Mooi Mooi Mooi, Geweldig mooi!

Christel zei

er hangen hier weer een hoop prachtige dingen mooi te wezen :)