zaterdag 10 januari 2009

VBTE: Update handgesponnen sokken en wolletjes

Hoi,

Als ik dit weekend een beetje doorbrei, kan ik maandag mijn nieuwe sokken aan!Door de flits zijn de kleuren wat fletser geworden dan ze in het echt zijn.

Ik heb verkorte-toeren-hielen gebreid (en die door niet opletten 2 keer moeten uithalen, ahum). Begonnen met 72 steken en die in het been gaandeweg geminderd tot 64 steken. Ik zit nu op ongeveer 1/3 van de voeten.

Ik het de lontwol op goed geluk geverfd, gesponnen en getwijnd, dus is het heel verrassend hoe de sokken worden qua kleuren en overgangen. Tot nu toe ben ik vooral erg blij met mijn sokkies. Breien met zelfgesponnen wol, daar kan weinig tegenop, geloof ik :o)Dit is de SockStuff die ik afgelopen week uit Engeland kreeg (met een zakje extra als goedmaker voor de vertraging met het versturen, wat ik eigenlijk gewoon aan de kerstdrukte had toegeschreven, dus mazzeltje). 80% Zwarte superwash wol en 20% witte nylon er doorheen gekaard. Het geheel voelde wat hard/kunstmatig aan mijn handen tijdens het spinnen, maar na een sopje is het best acceptabel geworden. Antractiet met af en toe een wit/zwart gemeleerd stukje. Ik had de wol heel dun gesponnen, op mijn Ashford Traditional lijkt dat vanzelf te gaan. En toen de draad genavajood met een lekkere twist. In theorie zou dit dus een 'ideaal' sokkengaren moeten zijn (behalve de kleur dan, donkere kleuren breien vind ik lastig!). Ik moet nog even kijken/berekenen hoeveel meter het is geworden.

Als mijn sokken klaar zijn, hoef ik me niet te vervelen, want kijk hier: mijn sokkenwol-produktie van de laatste tijd.Maar ik ga volgende week eerst aan de slag met de magische bol. Ik heb al wat ideetjes en daar ga ik eens even fijn mee stoeien. Concrete ideeën voor wol, kleuren en patroon heb ik nog niet, maar dat komt vanzelf als ik me wat meer in mijn maatje ga verdiepen :o)

Doeg,
Judith

6 opmerkingen:

maia zei

wauw judith!!!
ik krijg altijd zo'n zin ik sokkenbreien als ik jouw foto's zie, maar ik draag helemaal niet graag dikke sokken. Als er ng meer zo'n heerlijke foto's komen, ga ik het binnenkort toch moeten proberen, misschien vandaag alvast een sokkenwolletje verven ;-))

Myrthestiek zei

Prachtig Judith. En wat een schitterende wolletjes liggen er te wachten (jaloerse modus weer uit ;o)).

Ik wou dat ik zulke dunne draadjes voor elkaar kreeg op mijn Louët.

Groetjes Tessa

atelierbkh zei

en dan te bedenken dat ik juist jaloers ben op jullie dikke draadjes op jullie louet, ik moet heeeeeeel erg veel moeite doen om dik te spinnen. oplossing....... meerdere draden twijnen en dan gewoon dun spinnen.
ik ben een kantgewicht spinner en een bulky breier:)
maar het spinnen getwijnd en al is +/- naald 2,5!!! tenzij ik er echt moeite voor doe!

Groetjes Bianca
die de wol en de sokken erg mooi vind!!

Lizet zei

Oh, wat mooi! Allemaal superwash? Het kleureneffect van de sokken in wording is echt geweldig, ik ben er helemaal verliefd op!

Judith zei

@ Maia, ik loop het liefst op blote voeten en zodra dat ook maar even kan, doe ik dat ook (levert regelmatig vreemde blikken op van mensen die het nog of al veeeeel te koud vinden voor blote voeten). Maar in de winter draag ik wel graag gebreide sokken. Ik heb deze winter eigenlijk nog geen gekochte sokken aan gehad, alleen maar zelfgebreide en dat geeft me een wonderlijk gevoel van voldoening. Ik brei trouwens geen heel dikke sokken voor mezelf, dat vind ik niet fijn zitten in mijn schoenen. Gewoon dunne sokkenwolletjes dus. Ze zijn niet zo dun als fabriekssokken, maar zitten zooo veel fijner, vind ik.

@ Lizet,
Ja, deze sokkenwolletjes zijn allemaal van superwash wol gesponnen. Ik ontdekte trouwens van de week een gigantisch gat in m'n Trekking Pro Natura sok (die ik in Bolivia heb gebreid, dus ik baal er van). Ik heb die sokken helemaal niet vaak gedragen, omdat ze niet tot mijn favorieten horen (schreef ik dat laatst al niet hier?), niet vaker dan 10 x. Dus dat ze nu al doorgesleten zijn, vind ik bespottelijk. Ook omdat van Bamboe wordt gezegd dat het extra duurzaamheid aan het garen geeft. Poehee, hier niet dus. Op Ravelry staat een aantal comments op dit garen en het komt er helemaal niet zo goed uit (ik weet wel, tevreden mensen geven ws geen commentaar). Maar toch, ik ben teleurgesteld in dit trekking-garen. Ik hoop toch zo dat deze handgesponnen langer meegaan, anders vind ik het al het werk toch niet waard. Ik was nu wel al mijn wol op het wolwasprogramma met wolwasmiddel, dus dat scheelt natuurlijk wel (van gewone kleurenwasmiddelen wordt gezegd dat ze de wolvezels kunnen afbreken). Nu gebruiken wij Ecover en Ecoline e.c. en ik kan me niet voorstellen dat die zo agressief zijn dat ze mijn sokken 'eten' en de andere wollen sokken slijten ook helemaal niet zo hard, dus ik denk toch dat het aan dit specifieke sokkengaren ligt. Grrrr.

Doeg,
Judith, die weer naast oudste gaat zitten breien, de arme jongen heeft al sinds gisteravond een astma-aanval en die wil maar niet overgaan (medicijnen ten spijt).

Lizet zei

Hoi Judith,

Vervelend voor D. Heel herkenbaar ook, onze middelste heeft nu ook een keer of wat gehad dat de medicatie niet (direct) aansloeg. Beterschap voor hem!
Balen van je Boliviaanse sokken. Van tencel wordt er trouwens ook gezegd dat het sterk is, maar het paar dat ik breide van merino-tencel, sleet ook binnen de kortste keren door. Inderdaad iets dat ik niet heb met gewone sokkenwol. Het zal vast aan mijn manier van lopen liggen...